Om Rätt Kurva

Rätt Kurva är ett brottsförebyggande och individanpassat program som riktar sig till barn mellan 8-15 år. Polisen tillsammans med Socialtjänsten identifierar och erbjuder platser i programmet till barn som anses löpa särskilt stor risk för att falla in i grov brottslighet, baserat på tidigare kriminalitet.

Polismyndigheten driver och utvecklar programmet tillsammans med kommuner, och arbetar aktivt med att utöka antalet lokalpolisområden och kommuner som jobbar med Rätt Kurva. Ett flertal nya områden kommer att ansluta under 2025.

“Repressiva åtgärder måste paras med proaktivitet, via genomtänkta och individanpassade program”

— Johan Sone, NOA

Här finns Rätt Kurva

Fokus på talang och positivitet

Programmet startar med att Polisen gör ett urval av barn baserat på deras brottslighet, urvalet smalnas sedan av med hjälp av Socialtjänsten, innan barn och familjer erbjuds en plats. Eftersom programmet bygger på samspel är det frivilligt att delta. 

Därefter gör en familjebehandlare som enbart jobbar i Rätt Kurva en behovsinventering och skapar en handlingsplan som innehåller åtgärder och aktiviteter för barnet, och vid behov även familjen. Åtgärderna syftar till att stärka barnet, att aktivera nätverket kring barnet, och visa nya vägar som leder bort från kriminalitet. Fokus ligger på talang och positivitet. 

Familjebehandlaren jobbar mycket nära barn och familj, både psykiskt och fysiskt. För att få resurser och möjligheter att skapa riktigt bra och fungerande handlingsplaner behövs andra resurser än vad Socialtjänsten har idag. Där kommer civilsamhälle, stiftelser och näringsliv in i bilden.

“Med Rätt Kurva kan fler göra mer”

— Catharina Törnqvist, NOA

Stöd från näringslivet och civilsamhället

Via Beredskapslyftet (Ideell Förening) får programmet stöd från ett antal företag och civilsamhällesorganisationer, både i form av resurser, nätverk och engagemang. Listan med engagerade organisationer växer varje månad. Stödet från näringslivet och civilsamhället betyder bland annat att familjebehandlaren kan tillhandahålla aktiviteter för barn, syskon eller föräldrar, som kommuner idag inte kan erbjuda. Alla åtgärder som sätts in måste utgöra ett värde för det enskilda barnet, eller familjen, och syfta till att få barnet att sluta begå brott.

Beredskapslyftet hanterar finansiella medel, arbetsplatser och andra tjänster, som mentorskap och aktiviteter. Det kan gälla musiklektioner till barnet, ridlektioner till ett syskon, språkundervisning till en förälder, idrottsutrustning till barnet, lägeraktiviteter osv som köps in med hjälp av medel som företag och stiftelser donerat till programmet. Företag som kan erbjuda arbetsplatser för t ex ett äldre syskon eller en arbetslös pappa är en viktig komponent, där vi också ser sommarjobb och praktikplatser för ett äldre barn eller ett äldre syskon i familjen. Denna ansats syftar till att kunna tillgodose hela familjens behov, inte enbart till det utvalda barnet, för att i förlängningen förändra hela familjens situation, öka integration och delaktighet i det svenska samhället.

Via Rätt Kurva samlar vi resurser och engagemang från näringslivet för att klara av ytterligare en stor samhällsutmaning”

— Malin Crona, Generalsekreterare, Beredskapslyftet

Utvärdering

Forskare på Göteborgs universitet kommer att utvärdera verksamheten i Göteborg, Linköping och Södertälje under tre år. Utvärderingen innehåller både analyser av sociala processer och brottsstatistik. Framförallt med fokus på hur brottsligheten, men även skolresultat, för deltagare ser ut över tid. Även näringslivets och civilsamhällets roll i Rätt Kurva ska utvärderas.