Vad utmärker Rätt Kurva?

Med Rätt Kurva tar Polisen och Socialtjänsten nya vägar för att stötta barn som riskerar att rekryteras till kriminalitet. Programmet vilar på bred samverkan över tid, och har ambitionen att ta ett helhetsgrepp för att leda individer bort från kriminalitet.

  • Programmet sätts in i tidig ålder, då chansen att vända på utvecklingen är större

  • Fokus ligger inte bara på barnet, utan också barnets familj

  • Förutom Polis och Socialtjänst tar programmet stöd av näringsliv och civilsamhälle

  • Rätt Kurva utgår från barnets talanger och intressen för att skapa nya vägar och positiv förändring

Vilka barn deltar?

Man ansöker inte själv, eller som familj, för att delta i programmet. Polis och socialtjänst arbetar gemensamt för att välja ut barn mellan 8 och 15 år som löper särskilt stor risk att rekryteras till brottslighet. Förutom det brottsliga beteendet tar man alltid hänsyn till sociala riskfaktorer. Eftersom deltagande i Rätt Kurva är frivilligt kan barnet och familjen som erbjuds en plats i programmet välja att tacka nej om de vill.

Vilka arbetar i programmet?

Erfarna socialarbetare arbetar tillsammans med erfarna poliser i ett gemensamt team. Teamet samarbetar även med andra aktörer, såsom skola och fritidsverksamhet, och kan också använda stöd från näringslivet och civilsamhället, via Beredskapslyftet.

Hur bidrar Beredskapslyftet?

Beredskapslyftet är en plattform för att mobilisera resurser från näringslivet och civilsamhället i syfte att stötta samhället vid kriser. Inom ramarna för Rätt Kurva kan stödet se ut på en mängd olika sätt, beroende på barnet och familjens behov, intressen och talanger. I mindre skala kan stödet exempelvis handla om inköp av idrottsutrustning eller en helg med naturaktiviteter. Alla aktiviteter valideras så att de svarar mot det övergripande brottsförebyggande syftet. Stöd i större skala kan omfatta hjälp med bostadsbyte för familjen, praktikplatser eller rentav anställningar på företag i den aktuella kommunen, för familjemedlemmar.

Vilka andra konkreta exempel kan programmet innehålla?

Utifrån barnet och familjens behov kan Socialtjänsten till exempel erbjuda föräldrakurser, anger management-kurser, eller medlemskap i en idrottsklubb. Familjebehandlaren kan följa med barnet till och från skolan, fritidsaktiviteter, sommarjobb, och hjälpa till vid jobbintervjuer.